Kako mačko naučite hoje na povodcu in zakaj je to koristno?

kako-macko-naucite-hoje-na-povodcu-in-zakaj-je-to-koristnoVečini ljudi, ki jih poznam se zdi, da so mačke na povodcih nekaj najbolj smešnega kar so kdaj videli. Res je, da v Sloveniji nismo vajeni videti mačke na povodcu, ki jo skrbnik pelje na sprehod (razen če jo ima na povodcu kakšen posebnež, ki se z mačko na rami sprehaja po mestu), ampak se nam zdi mnogo bolj normalno, da mačko spustimo ven in se sprehodi sama. Žal ima takšen način sprehajanja mačk ogromno slabosti. Najpomembnejša med njimi je ta, da se življenska doba mačk občutno skrajša. Hišne mačke živijo v povprečju 12 do 20 let, mačke ki se lahko prosto sprehajajo pa v povprečju le eno do pet let. Ker pa so nekatere mačke zelo rade zunaj in ker redna fizična aktivnost občutno zmanjša tveganja za razne fizične in psihične bolezni, jih nikakor ne želimo obsoditi na življenje v stanovanju, zato sta mačja oprsnica in povodec odlična rešitev.

Hoje na povodcu najlažje naučimo mlade muce, z nekoliko več truda pa tudi starejše. Če vaša mačka kaže željo po spoznavanju zunanjega sveta, je verjetno dobra kandidatka za učenje hoje na povodcu, ne glede na starost.

Učenje hoje na povodcu poteka v več korakih:

1. Izberite primerno oprsnico

Mačko izmerite in kupite oprsnico, ki ji bo prav in v kateri ji bo udobno. Mačke ne sprehajajte na ovratnici, saj je to zanjo nevarno!

2. Mački predstavite oprsnico

Ko oprsnico prinesete domov, jo položite v bližino mačje posode ali njenega najljubšega ležišča, da se bo mačka spoznala z njo. Ko mačka povoha oprsnico, jo obilno nagradite s priboljški. Če mačka ne kaže zanimanja za oprsnico, nanjo nasujte nekaj priboljškov ali mačje hrane.

3. Navajanje na oprsnico

Mački nataknite oprsnico in jo pri tem nagrajujte s hrano. Oprsnico pustite na mački le nekaj sekund ali minut in jo pri tem ves čas nagrajujte s hrano. Postopek nekajkrat ponovite tekom dneva in vsakič pustite oprsnico na mački nekoliko dlje časa. V tem času mački posvečajte ogromno pozornosti in jo nagrajujte z igro in hrano.

4. Pripenjanje povodca

Na ta korak lahko preidete šele, ko je mačka popolnoma sproščena med nošenjem oprsnice. Če boste na ta korak prešli prehitro, si lahko zelo otežite delo, zato bodite potrpežljivi. Torej, ko je mačka popolnoma sproščena z oprsnico, lahko nanjo pripnete povodec. Povodca pa nikar ne držite v roki, temveč pustite, da ga mačka vleče za sabo. Tudi ta korak obilno nagradite s pohvalo in hrano.

5. Hoja na povodcu

Ko je mačka sproščena z nošenjem oprsnice in povodca je čas, da povodec primete v roke in hodite z mačko po stanovanju. V nobenem primeru je ne vlecite! Če mačka noče hoditi jo prestavite naprej tako, da jo dvignete in prestavite ter premik nagradite s hrano. To ponovite približno desetkrat, nato pa počakajte eno uro in nato ponovno poskusite. Za ta korak je potrebnega veliko potrpljenja.

6. Bodite pametnejši od mačke

Kadar mački snamete oprsnico se z njo ne ukvarjajte in ji ne posvečajte nobene pozornosti, ko nosi oprsnico pa se z njo igrajte, jo hranite in podobno. Dajte ji občutek, da je, ko nosi oprsnico, najboljša mačka na celem svetu. Čez čas se bo mačka naučila, da ji oprsnica prinaša ugodnosti in jo bo z veseljem nosila.

7. Sprehod

Ko mačka obvlada oprsnico in povodec, je pravi čas da se odpravite iz stanovanja. Začnite s krajšimi izhodi, saj se mora mačka navaditi na nove vonje in zvoke, ki jih prinaša zunanji svet.  Če še ni bila zunaj, na začetku izberite tih prostor in pustite, da ga mačka počasi odkriva. Sledite ji, ko raziskuje, nikar pa je v nič ne silite.

Navajanje na sprehode lahko traja tudi do nekaj tednov.

Sprehajanje mačke ni takšno kot sprehajanje psa, zato si ne oblikujte napačnih pričakovanj. Nekatere mačke namreč rade hodijo po pločniku in raziskujejo širšo okolico, druge pa nočejo zapustiti bližine doma.

Če mačka kljub trudu, pohvalam in priboljškom zavrača oprsnico in povodec, ju najverjetneje ne bo nikoli sprejela. Spoštujte svojo mačko in je ne silite v nič kar ji ne odgovarja.

Nina Bartol

Vira: www.preparewise.com in
www.mnn.com