Kako mački pravilno odstranimo klopa?

Za nadobudne mačke, ki preživijo kar nekaj svojega časa zunaj, klopi predstavljajo lahko veliko nevernost, saj nekateri od njih prenašajo nevarne bolezni, ki lahko škodujejo našim mačkam. Klopi, majhne nadloge, ki so najbolj aktivne na naših tleh v obdobju med pomladjo pa vse do pozne jeseni. Najdemo jih ne samo v gozdovih, ampak tudi na travnikih in celo na domačih vrtovih. Za tiste nadobudne mačke, ki preživijo kar nekaj svojega časa zunaj, pa predstavljajo lahko veliko nevernost, saj nekateri od njih prenašajo nevarne bolezni, ki lahko škodujejo našim mačkam. Zato je ključno, da mačko dobro pogledamo, ko pride s svoje pustolovščine zunaj, in morebitne nepridiprave odstranimo.

Klopi kot prenašalci bolezni

Klopi so kot za ljudi kot tudi za mačke nevarni, saj lahko tudi nanje prenesejo bolezni, kar jim lahko povzroči ogromno zdravstvenih težav in v najslabšem primeru lahko sproži celo smrt. Klop se na kožo prisesa z ustnim delom, kjer ima tudi posebne žleze, ki izločajo slino. Slina vsebuje blag anestetik, zaradi česar gostitelj ne čuti bolečine in ne zazna ugriza. Najpogosteje se prisesajo na predele z bolj gosto dlako, okoli ušes, vratu, na pregibih sklepov in okoli mačkine glave. Prenašajo pa lahko potencialno tri različne vrste bolezni:

  • lymsko boreliozo (SIMPTOMI: rastoč okrogel rdeč izpuščaj, kasneje prizadetost živčevja, motnje v bitju srca, vnetje srčne mišice, vnetje kože, atrofični dermatitis, vnetje oči);
  • klopni meningoencefalitis (SIMPTOMI: utrujenost, slabo počutje, oteženo gibanje zaradi bolečin v mišicah, prebavne motnje, kasnejše vnetje možganskih ovojnic, ki jo spremlja tresavica, otrdelost vratu, vročina);
  • humano granulocitno anaplazmozo(SIMPTOMI: vročinska bolezen z utrujenostjo in glavobolom).

Poleg teh bolezni pa klopi povzročijo zaradi sesanja mačkine krvi slabokrvnost, ki je lahko ob večjem številu ugrizov in klopov usodna za našo mačko. Prav tako lahko s slino izločajo strupe, ki povzročijo klopno paralizo oziroma paralizo okončin. Paralizo povzročajo samice klopov, ki proizvajajo tixin v žlezah slinavkah, ki nato le to izločajo v mačji organizem. Za povzročitev paralize so nevarni sploh tisti klopi, ki ugriznejo na glavi ali kjerkoli v bližini hrbtenice. Gostitelja lahko klop okuži že s prvim ugrizom in se znaki bolezni lahko tudi pojavijo kasneje, zato je ključno, da takoj ko najdemo klopa na mački, le-tega odstranimo. Ključnih je prvih 24 ur po ugrizu, saj naj klop še ne bi spuščal toliko okužene sline z bakterijami ali toksini v mačji organizem. Posledično to pomeni, da čim prej kot odstranimo klopa, manjša je verjetnost za okužbo.

Kje vse najdemo klope?

Klope v Sloveniji najdemo praktično že povsod z izjemo visokogorja. Živijo v gozdovih v podrasti, na travnikih, domačih živih mejah, najdemo jih tudi celo na domačem vrtu. Pojavljajo se tudi na prisojnih legah vse do 1600 metrov nadmorske višine. Aktivni so vse od konca februarja pa do nekje sredine novembra, ob mili in topli zimi pa predstavljajo nevarnost tudi pozimi. Prav tako ob milih zimah lahko preživi veliko več teh organizmov, kar posledično tudi pomeni, da bo naslednje leto teh nadlog v okolju še več.

Odkrivanje klopov na mačkah

Odkrivanje klopov je lahko izredno lahka naloga, lahko pa postane prava težava, odvisno je od same pasme mačke in dolžine njene dlake. V dolgi dlaki je klopa veliko težje najti, kot če ima mačka krajšo dlako. Klope prepoznamo lahko že s prostim očesom po nekoliko temnejši barvi, vendar pa jih je težje opaziti, če ima mačka temno barvo dlake. Priporočljivo je, da mačko takoj, ko opazimo, da prihaja s svojega potepa, dobro v celoti pregledamo. Priporočamo, da začnete s pregledom pri glavi in se šele nato lotite iskanja po celem telesu. Dobro preglejte predel ušes, ovratnice in tudi gobčka, saj se tam klopi najhitreje oprimejo mačjega telesa. Če ima vaša mačka zelo gosto dlako, pa si lahko pomagate tudi z glavnikom.

Kako odstraniti klopa?

Ključno pri odstranjevanju klopov je, da izvlečemo celotno telo z glavo. Priporočljivo je, da ob tem nosimo rokavice ali si po tem dobro umijemo roke. Za odstranjevanje uporabimo pinceto, ki jo pred odstranjevanjem dobro razkužimo.Ključno pri odstranjevanju klopov je, da izvlečemo celotno telo z glavo. Priporočljivo je, da ob tem nosimo rokavice ali si po tem dobro umijemo roke. Za odstranjevanje uporabimo pinceto, ki jo pred odstranjevanjem dobro razkužimo. Predel dlake, kjer se nahaja klop, razprite in s pinceto primite klopa čim bližje koži. Klopa nato počasi in naravnost potegnete iz mačje kože. Ko klopa odstranite predel razkužimo z alkoholom, prav tako tudi pinceto.

Česa ob odstranitvi klopa ne smemo početi?

Pomembno je, da predela, ko je vanj prisesan klop, ne razkužujemo ali mažemo z oljem, alkoholom itd., saj se bo le-ta še bolj razdražil in bo v mačko spuščal še več sline, ki je lahko okužena. Posledično s tem povečujemo možnost okužb. Prav tako ne skušajte prisesanega klopa zažgati z vžigalnikom, saj ne le, da boste le tega razdražili, ampak lahko to predstavlja nevarnost za vašo mačko, saj jo s tem lahko opečete in ožgete.

Kam z odstranjenim klopom?

Odstranjenega klopa najlažje odvržemo v straniščno školjko, saj v primeru, če ga vržemo v naravo, lahko preživi in postane spet aktiven, kar pa pomeni, da ponovno predstavlja nevarnost za naše nadobudne mačke.

Po odstranitvi klopa

Po odstranitvi klopa se lahko na tem mestu pojavi bulica, ki načeloma ni nevarna in naj bi počasi izginila, a je potrebno vseeno dobro opazovati ta predel. V kolikor se pojavijo v roku 30 dni po ugrizu težave, kot so težave z gibanjem, utrujenost, povečanje bule na mestu ugriza, rdeči kolobar okoli mesta ugriza ali pomanjkanje apetita, je nujen obisk veterinarja.

Preventivna zaščita pred klopi

Seveda pa lahko svoje nadobudne mačke tudi zaščitimo pred temi majhnimi zajedavci z različnimi preventivnimi sredstvi pred klopi. Na trgu je relativno veliko ponujenih zaščitnih sredstev, ki ščitijo pred ugrizom klopov mačke. V to skupino spadajo:

  • insekticidne ovratnice,
  • ampule in kapljice,
  • pudri in spreji,
  • elektronski odganjalci,
  • Zdravila proti zunanjim zajedavcem (žvečljive tablete, injekcije),
  • naravna zaščitna sredstva(eterična olja, neemovo olje, kokosovo olje, svež zdrobljen česen, kis).

Priporočljivo je, da se posvetujemo z veterinarjem pred uporabo posameznih sredstev. V kolikor opazimo različne stranske učinke na mački, kot so za primer rdečica, utrujenost in podobno, pa je obisk veterinarja nujen in je zamenjava zaščitnega sredstva proti klopom priporočljiva. Ne glede na to, katero zaščitno sredstvo uporabimo, pa se je potrebno zavedati, da nobena zaščita ni 100 % zanesljiva in so zato redni pregledi mačke po zunanjem odhodu v naravo priporočljivi.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.bluecross.org.uk/
https://www.purina.co.uk/
https://www.vet.cornell.edu/
https://www.petmd.com
https://petlifetoday.com
http://www.pethealthnetwork.com/
https://www.consumerreports.org/
https://www.petmd.com/