Kako ljudje dojemamo barve mačk?

Ljudje smo skorajda vsakodnevnokako-ljudje-dojemamo-barve-mack podvrženi situacijam v katerih imamo možnosti sklepati potencialne prijateljske in druge vezi z mimoidočimi. V idealnem svetu na videz sočloveka ne bi dajali pretiranega poudarka. A, ker smo vizualna bitja, si na podlagi videza ustvarimo celotno mnenje o človeku. Če je oseba urejena je gotovo vzvišena, če nosi očala je najbrž dolgočasna in še bi lahko naštevali. Vse to so naše izkrivljene predstave. Plod televizije, vicev, revij, ki opevajo takšne in drugačne ideale. Pa bi verjeli, da si na enak način ustvarjamo mnenje tudi o mačkah? Študija je namreč potrdila, da si glede na barvo kožuha ustvarimo določeno sliko osebnostnih lastnosti muce, kar vpliva na trende posvajanja.

Raziskovalci z univerze Berkeley v Kaliforniji so izvedli poskus v katerem je moralo 189 ljubiteljev mačk oceniti osebnostne lastnosti muc, le na podlagi barve kožuha. Ocenjevali so črne, bele, dvobarvne, tribarvne in oranžne muce glede na njihovo aktivnost, ravnodušnost, samozavest, umirjenost, prijaznost, nestrpnost, sramežljivost, trmoglavost, strpnost in ubogljivost. Vsak izmed 189. prostovoljcev je ocenil posamezno barvo mačke glede na prej navedenih 10 osebnostnih lastnosti, na skali od 1 do 7.

Rezultati študije so pokazali, da ljudje smatramo oranžne in dvobarvne muce za prijazne. Predvsem oranžne muce so med obiskovalci zavetišč zelo priljubljene. Medtem, ko imamo črne, tribarvne in bele muce za bolj antisocialne. Bele muce naj bi bile tudi bolj sramežljive, lene in mirne. Tribarvne pa nestrpne in hkrati bolj ubogljive oziroma bolj primerne za učenje.

Od ocenjenih 100 milijonov domačih mačk v ZDA, jih najmanj 1 milijon na leto pristane v zavetiščih. Večina ljudi mačke zavrže, ker se s svojimi osebnostnimi lastnostmi ne vključijo v življenje družine in njihovim pričakovanjem ne zadostijo. Pogosto se ljudje pritožujejo, da so muce preveč živahne in aktivne.

V študiji tudi opozarjajo, da ima tipiziranje mačk glede na njihovo barvo negativen vpliv na posvojitve in obenem potrjujejo obstoj »sindroma črne mačke«. V zavetiščih imajo namreč največ težav pri zagotavljanju doma črnim mucam, te na dom čakajo dlje v primerjavi z ostalimi barvami muc. Pri mucah temnejših barv je možnost evtanazacije večja. Na črne muce se navezuje mnogo stereotipov, od čarovništva in skrivnostnosti do tega da prinašajo nesrečo, vse to pa le poglablja že tako negativni odnos ljudi. Tribarvne muce so večkrat predstavljene kot muce z negativnim odnosom, težavne in antisocialne.

Velika večina udeležencev študije je zatrdila, da je glavni faktor, ki vpliva na izbiro muce njihova osebnost. Raziskovalci pa se s to trditvijo žal ne strinjajo. Menijo namreč, da barva igra zavestno ali celo podzavestno vlogo pri tej odločitvi. Ta ugotovitev se ne sklada z našimi željami in pričakovanji, saj ima lahko v prihodnosti za manj zaželene barve muc zelo negativne posledice.

Za enkrat ni nobene obstoječe študije, ki bi potrdila korelacijo med barvo dlake in osebnostnimi lastnostmi mačk. Obstaja le ogromno govoric in naše lastne percepcije. Na razvoj osebnosti v največji meri vpliva okolje v katerem je mladič odraščal, socializacija z drugimi mačkami in ljudmi, pozitivne in negativne izkušnje v mladosti, genetika in prisotnost mame v prvih mesecih življenja. V dobro muc, ki čakajo v zavetiščih poglejmo preko stereotipov in jim dajmo priložnost, da pokažejo svoje prave barve.

Anja Šajn

Viri:
news.berkeley.edu
www.rd.com