Kako dober je v resnici mačji spomin?

Mačji možgani so veliko manjši od naših pa vendar so le tem po strukturi vseeno zelo podobni, podobnost naj bi bila kar 90%. Imajo čelni, senčni, zatilni in temenski reženj, sestavljeni pa so iz sivega in belega predela. V dolžino merijo približno 5 centimetrov in tehtajo od 25 do 30 gramov ter tako predstavljajo približno 0,9% celotne telesne teže mačke.

V testih so ugotovili, da mačji kratkotrajni spomin traja 16 ur, medtem ko le 5 minut pri psih. Občudovanja vreden je tudi njihov dolgotrajni spomin. Muce si zapomnijo le nekaj ljudi oziroma krajev, a teh v veliki večini primerov ne pozabijo nikoli. Za pomnjenje so najbolj dovzetne med 2. in 7. tednom starosti. Če muca v tem obdobju nima nikakršnih stikov z ljudmi jim najverjetneje ne bo nikoli zaupala. To je tudi čas v katerem se muce naučijo zaupanja in odvisnosti od ljudi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
pets.thenest.com
www.petmd.com