Kaj vam mačja ušesa povedo o razpoloženju mačke?

Mačja ušesa igrajo pomembno vlogo pri izražanju in komunikaciji. Preko njih mačke sporočajo svoje občutke, potrebe, želje. So kot antena, ki se obrača za 180 stopinj, poišče in prepozna najmanjše šumenje, piskanje ali škripanje. Iz različnih položajev ušes lahko razberemo razpoloženje. Je bodisi mačka zadovoljna, jezna, igriva, si želi pozornosti?

 

Ušesa rahlo na stran

Ušesa, obrnjena rahlo na stran in naprej sta v tako imenovanjem nevtralnem položaju. Mačka se počuti zadovoljno in sproščeno. To je čas, ki ga izkoristimo za ljubkovanje.

 

Pokončna ušesa

Ko mačka postane pozorna in zainteresirana na dogajanje okoli sebe, postavi ušesa pokonci in jih obrne naprej. Ugotoviti želi, kdo ali kaj povzroča hrup in kakšen je povod zanj. Ušesi sta lahko obrnjeni tudi v različni smeri. Glavni namen je zbrati čim več informacij. Ta položaj ušes vidimo kadar denimo natresemo hrano v posodo ali ob zvoku nove igrače.

 

Ušesa, obrnjena nazaj

Ušesa, obrnjena nazaj in sploščeni ob glavi so znak, da se mačka počuti neprijetno ali razdraženo in si ne želi bližine. To vidimo recimo v domu kjer biva več mačk in dominantna mačka ustrahuje podrejeno.

 

Trzanje

Hitri, nenadni gibi ušes naprej in nazaj, ter stresanje zadnjice so znak, da je mačka vznemirjena in pripravljena na akcijo. V kolikor je trzanje ali stresanje z ušesi pogosto, se je dobro obrniti na veterinarja, da ta izključi ušesne pršice ali druge zdravstvene težave.

 

Nizko in navzven

Pozicija ušes nizko in navzven nakazuje, da se ljubljenka ne počuti najbolje. Mačke včasih dobro skrivajo bolezen, vendar nam ušesi v tem položaju pomagajo to ugotoviti. Ob tem moramo biti pozorni in opazovati tudi govorico oči, repa, skratka celotno telesno govorico. Če se pojavi dvom je pomisleke najbolje deliti z veterinarjem.

Preverite druge znake, da je čas za obisk veterinarja >

 

Ušesa ob glavi

Ušesa ob glavi in obrnjena na stran nakazujejo na agresijo. Mački se ne približujemo, se jo ne dotikamo ali dvigamo, saj s tem lahko tvegamo morebitne poškodbe. Skušamo ugotoviti sprožilec vedenja in le tega odstraniti iz okolja. Mački damo čas da se pomiri. Agresija se velikokrat pojavi v gospodinjstvu, kjer živi več mačk in med njimi pride do nesporazuma.

 

Včasih mačka ne da jasnega signala o svojem počutju. Ušesi sta lahko postavljeni pokonci, obrnjeni naprej, nato za trenutek položeni ob glavo, preden se spet postavita v pokončni položaj. Z opazovanjem lahko vidimo, da ušesi zavzameta bolj jasni položaj ko mačka zbere vse potrebne informacije v dani situaciji in okolju.

 

Ko se naučimo prepoznati različna vedenja mačje ljubljenke, s tem spoznamo tudi pomembnost ušes pri posredovanju informacij in razlagi čustev. Z razumevanje sporočil in razpoloženja izraženim s ušesi lažje prepoznamo in zadovoljimo potrebe mačke, ob enem pa se s tem okrepi vez med ljubljenčkom in lastnikom.

 

Darja Polajžer

VIRI:
www.hillspet.com
www.petbarn.com.au
www.iheartcats.com