Kaj pomeni, če mačka izgublja težo?

Telesna teža mačke se skozi njeno življenjsko obdobje spreminja pod vplivi različnih dejavnikov. Kot lastniki moramo biti ob tem previdni, saj ni vsaka izguba teže nekaj naravnega. Velik rdeč znak nam daje nenadna izguba teže, ki je močan indikator, da je z mačjim zdravjem nekaj narobe in je ob tem tudi nujen obisk veterinarja.

Kdaj je izguba telesne teže lahko naraven proces?

Telesna teža mačke se skozi njena razvoja obdobja v življenju seveda stalno spreminja, a so spremembe v večini primerov manjše in ne gre za hude izgube kilogramov. Na naravno izgubo telesne teže pri mački vpliva v prvi vrsti pasma mačke, spol, starost, prehrana, okolje, v katerem živi in življenjski slog. Odličen primer izgube kilogramov, ki je naravna, je v obdobju prehoda iz hladnejših v toplejše mesece, ko se iz manj aktivnega zimskega obdobja mačke začenjajo prebujati in postajajo v veliki večini tudi bolj aktivne, s tem pa posledično lahko tudi izgubijo kakšen kilogram.

Kaj nam sporoča nenadna izguba kilogramov pri mački?

Nenadna izguba kilogramov je kot pri ljudeh tudi pri mačkah najpogostejši simptom, ki spremlja veliko bolezenskih stanj. Seveda s pomočjo drugih simptomov  ugotovimo, s katero boleznijo se mačka spopada. Vsekakor je naša naloga, da mačko kar se da hitro odpeljemo k veterinarju in ga informiramo z vsemi ugotovitvami o morebitnih simptomih, ki spremljajo nenadno izgubo kilogramov. Le ta bo mačko pregledal in skušal diagnosticirati bolezensko stanje ter predpisal ustrezno zdravljenje.

Je nenadna izguba kilogramov vedno povezana z izgubo teka?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

VIRI:

https://pets.webmd.com/cats/weight-loss-in-cats

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17770-unexplained-weight-loss