Jetrna obolenja pri mačkah

Jetra so tako kot pri ljudeh tudi pri mačkah izredno pomemben notranji organ. Skrbijo namreč za sintezo beljakovin in hormonov, uravnavajo beljakovinske in energijske presnove, imajo pomembno vlogo pri prebavi maščob, hkrati pa v njih poteka presnova in izločanje strupenih ter odpadnih produktov.

Naše mačje razvajenke so za jetrne bolezni še bolj dovzetne, saj jim v jetrih primanjkuje nekaterih jetrnih poti, ki bi omogočale lažje spopadanje s strupi. Vseeno pa je dobra novica, da so jetra izjemno obnovljiv organ, in se lahko pozdravijo tudi po zelo hudi jetrni okvari. To pa seveda pomeni, da je odpoved jeter relativno redka.

Kako prepoznati jetrna obolenja pri mačkah?

Pogosto lastniki le s težavo odkrijejo, da je z njihovo mačjo kosmatinko nekaj narobe. Nenazadnje so le prave mojstrice skrivanja bolezni.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Pia Ameršek

Vira:
https://www.petmd.com/
https://icatcare.org/