Heterokromija pri mačkah

Mačk z dvema različnima barvama oči ne opazimo ravno pogosto, kaj šele mačk, ki imajo več barv v enem očesu. Vse to je posledica heterokromije, ki pa za mačke ni nevarna, zato ne skrbite, če ima tudi vaša mačka nenavadno obarvane oči.

Pojem heterokromija izvira iz grške terminologije, in sicer iz izraza heterochromia iridis, kar bi v slovenščini pomenilo različno obarvane šarenice. Ta pojav ni rezerviran le za naše štirinožne prijateljice, ampak se pojavlja tudi pri ljudeh.

Poznamo več vrst heterokromije:

  • popolna heterokromija nastopi, kadar ima mačka dve oči različne barve – na primer eno oko rumene barve in drugo modre,
  • izraz delna heterokromija uporabljamo, kadar šarenica enega očesa vsebuje dve različni barvi – torej je lahko eno oko hkrati modre in zelene barve,
  • centralna heterokromija pa pomeni, da zenico obdaja krog ene barve, v zunanjem delu šarenice pa opazimo krog druge barve.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: