Glavni pokazatelji zdravstvenega stanja mačke

glavni-pokazatelji-zdravstvenega-stanja-mackeNaloga odgovornega mačjega lastnika je svojo mačko vsak dan opazovati in tako predvideti, kako se počuti. Le tako bo morebitno bolezen ali slabo počutje zaznal, že preden se lahko razvije v kaj hujšega, in še pravočasno ukrepal z obiskom veterinarja. Kateri so torej glavni pokazatelji mačjega počutja?

Apetit

Najhitreje po navadi opazimo spremembe v apetitu in posledično prebavne težave. Pozorni moramo biti na zdrav apetit – če mačka kar naenkrat zavrača hrano, ki jo je še pred kratkim z veseljem uživala, je to znak za skrb! Morda se je le naveličala okusa mačje hrane ali pa je za tem kakšen resnejši razlog. V vsakem primeru pa naše muce nikakor ne smemo stradati, saj lahko že ob nekajdnevnem postenju pride do hujših zdravstvenih zapletov. Mucki ponudimo brikete ali mokro hrano drugačnega okusa ali znamke. Če bo kar naenkrat spet z veseljem jedla, je bil vzrok neješčnosti le izbirčnost; v nasprotnem primeru pa je čas za obisk veterinarja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Prebava

Kar gre notri, mora tudi ven! Če je naša mačka navajena uporabljati mačje stranišče, smo najbrž dobro seznanjeni z njenimi toaletnimi navadami. Zdrav iztrebek je kompakten in majhen, kar kaže na dobro prebavo in učinkovito absorpcijo hranil iz hrane. Če je iztrebek kar naenkrat mehak ali celo tekoč, lahko sklepamo na prebavne težave. Mogoče je to le enkraten dogodek, saj je muca pojedla nekaj, kar ji ni ugajalo; če pa se stanje kmalu ne popravi, se moramo posvetovati z veterinarjem. Tudi pogosto uriniranje kaže na težave z mehurjem ali ledvicami.

Dlaka in koža

Dlaka zdrave mačke je svetleča, gosta, gladka in svilnata. Koža pod njo je mehka in zdrava ter enakomerno obarvana. Če je žival bolna ali pa se neustrezno prehranjuje, pa se to kaj kmalu pozna na dlaki, pozoren lastnik pa lahko to opazi in sklepa na zdravstvene težave. Če ima naša mačka pusto in suho dlako, ki se lomi in prekomerno odpada, lahko najprej posumimo na nepravilno prehrano. Mačja hrana naj vsebuje velik odstotek kvalitetnega mesa ter kar najmanj žit, za še lepši sijaj dlake pa lahko dodajamo tudi majhno količino lososovega olja. Tudi koža je ob pravilni prehrani zdrava in čvrsta, če pa opazimo kakšne spremembe, kot so luščenje kože, zaplate brez dlake, kraste, rdeča srbeča mesta ali kaj drugega, pa je to znak za alarm. Mačke, ki imajo dostop do zunanjega sveta, moramo učinkovito zaščititi s sredstvom proti zunanjim in notranjim zajedavcem. Tudi notranje mačke niso imune na majhne nadležne živalice! Bolhe lahko sami prinesemo na obutvi ali pa se jih nalezejo od hišnega psa, zato tudi njihovo redno pregledovanje ne bo odveč. Na koži najlažje odkrijemo bolšje iztrebke – drobne črne pikice, ki nas opozorijo na prisotnost zajedavcev.

Oči

Oči so ogledalo duše, pri mačkah pa nam lahko pokažejo tudi morebitne zdravstvene spremembe. Pozorni moramo biti na izcedke, ki bi nakazovali vnetje oči, rdečico ali motnost. Zenici sta enako veliki, mačka pa se ne skuša praskati v okolici oči. Tudi beločnice so čiste in bele, ne pa rumene ali rdečkaste. Pretirano mežikanje ali priprto oko lahko pomeni, da ima mačka v očesu tujek ali pa je oko poškodovano. V primeru, da ima muca vnete oči, se zadeve nikakor ne smemo lotevati sami, jih spirati ali čistiti s kamilicami, kot so nam nekoč svetovali, ampak se po nasvet obrnemo k svojemu veterinarju, ki nam bo po potrebi predpisal kapljice in svetoval primerno zdravljenje. V nasprotnem primeru lahko oko le še bolj razdražimo in poškodujemo, kar lahko v skrajnem primeru privede tudi do slepote.

Ušesa

Tudi ušesa moramo redno pregledovati, saj se v njih lahko skriva marsikateri bolezenski znak. Zdrava mačja ušesa so čista in enakomerne barve. Povečano izločanje ušesnega masla lahko pomeni težave z ušesi, kar pogosto spremlja praskanje in otresanje z glavo.

Smrček

Le kaj je bolj prisrčnega kot mačji nosek? Mačke zaznavajo vonjave tudi do štirinajstkrat bolje kot mi, zato mora biti njihov smrček vedno v kar najboljšem stanju. Zdrav mačji smrček je lahko rožnat ali črn ali katerekoli kombinacije teh barv, odvisno od barve kožuha. Je vlažen, vendar ne zelo moker. Če iz njega teče sluz, pomeni, da je z mačko nekaj narobe. Tudi praskanje in kihanje je lahko znak prehlada ali kakšne druge bolezni, morda pa je mucki v nos zašel tujek, kot na primer seme trave ali drugi majhni delci.

Ustna votlina

Čeprav naši mački morda ne bo prijetno naše zvedavo pregledovanje ustne votline, pa to vsekakor ne bo odveč! Posebno pozornost posvetimo dlesnim in zobem. Dlesni morajo biti svetlo rožnate barve, ne smejo krvaveti, zadah iz ust pa ni preveč močan. Notranjost ust je lahko rožnate ali črne barve, s starostjo pa je normalno, da se barva nekoliko spremeni, če le sprememba ni nenadna. Tudi jezik je rožnat in na videz zdrav. Najbolj pomembni pa so seveda zobje, ki morajo biti beli in močni, brez zobnega kamna in rjavih madežev. Čistoča mačjih zob je v veliki meri odvisna od hrane,  saj se z grizenjem suhih briketov ali žvečenjem surovega mesa zobje sami čistijo. Če pa se mačka prehranjuje večinoma z mokro hrano iz vrečk ali konzerv, pa se umazanija kaj hitro nabere na zobeh, še posebej je to očitno pri starejših mačkah. To lahko vodi v resnejše težave z zobmi, kar je za mačko zelo neprijetno in boleče, zobozdravstveni veterinarski posegi pa so izjemno dragi in zapleteni. Mladiči izgubijo mlečne zobe pri starosti okoli 3–4 mesecev, nadomestijo pa jih stalni zobje.

Nivo energije

Čeprav mačke večino dneva prespijo, pa so tistih nekaj budnih ur aktivne, radovedne in pogosto zelo nagajive. Sami najboljše poznamo lastno mačko in njene dnevne navade. Če drugače aktivna in igriva mačka cele dneve spi in se ne požene niti za najljubšo igračko, lahko posumimo, da z njo nekaj ni v redu. To je še posebej očitno pri mačjih mladičih, ki so praviloma zvedavi in vedno pripravljeni na akcijo. Letargičen in nezainteresiran mačji mladič je vsekakor razlog za preplah!
Enako velja tudi v nasprotnem primeru – če je naša drugače lena in sproščena mačka kar naenkrat napeta, nima miru in se obnaša nenavadno nervozno, jo morda pestijo nam neznane zdravstvene težave. Tudi vztrajno mijavkanje lahko med drugim pomeni, da nam mačka skuša nekaj dopovedati. Poslušajmo jo!

Mačke so navadno zelo skrivnostna in nekoliko zadržana bitja, ki pogosto znake bolezni dolgo skrivajo. Zato je naloga odgovornih in skrbnih mačjih lastnikov ta, da svojo žival dobro poznamo in jo opazujemo ter si beležimo vsako morebitno spremembo v njenem obnašanju ali fizičnem stanju.

Viri:
www.petsathome.com
cats.about.com
www.thecatsite.com

[/members_only]