Bele muce, gluhota in albinizem

Ko je govora o barvi muc, se velikokrat ustavimo pri črnih. Črne mačke so pogosto povezane z vraževerjem in čarovnicami, dejstvo pa je tudi, da so črne muce najredkeje posvojene iz zavetišč. Vendar pa tokratnega zapisa ne posvečamo črnim, temveč belim mucam, ki so pogosto zapostavljene. Kaj vemo o njih in kakšne so njihove značilnosti?

Bele muce, gluhota in albiniyem

Bele mačke z modrimi očmi in gluhota

Najbolj znano dejstvo o belih mucah je, da so gluhe, česar pa ne smemo povezovati s celotno populacijo belih muc. Res je, da se gluhota, ki je prirojena in jo povzroči propadanje notranjega ušesa, največkrat pojavlja pri belih mucah. Raziskave pa so pokazale, da pri tem ne smemo upoštevati zgolj barve dlake, temveč tudi barvo oči. Pri tem je omenjana predvsem modra barva. Za to je odgovoren avtosomni dominantni gen, imenovan »W« (W kot White – bela).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
icatcare.org
en.wikipedia.org
www.catster.com

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–