Barvanje krempeljčkov pri muckih

Pravijo, da so si ljudje in hišni ljubljenčki sčasoma vedno bolj podobni. Nekateri pa k temu radi stremijo kar sami, ko začnejo svoje ljubljenčke obravnavati kot svoje modne dodatke in ne kot živo bitje. Nekaj časa nazaj se je namreč pojavil trend barvanja nohtov muckom in kužkom. Trend je bil, da so imele mucke pobarvane kremplje z enako barvo laka za nohte, kot so jih imele lastnice. Stvari so šle vsekakor predaleč; ljudje so se začeli zabavati na vse mogoče načine, ki pa dejansko še zdaleč niso stvar zabave, temveč prej krutosti. Tako so se na družabnih omrežjih začele pojavljati fotografije ljudi, na katerih pozirajo s svojimi mucki in ujemajočimi se krempeljčki in nohti. Slike lastnikov mačk in njihovih mačk so postale običajne na Facebooku, Twitterju in Instagramu. V ospredju teh slik so bile seveda dodelane manikure obeh – lastnice in mačke.

Lak za nohte muckom izjemno škodi

Lak za nohte vsebuje kemikalije, ki niso primerne za mačke. Kemikalije v laku predstavljajo resno zdravstveno tveganje, če to muc zaužije, liže ali žveči. In ker mački veliko časa porabijo za čiščenje svojega telesa, bi te snovi slej kot prej prišle v njihov prebavni sistem. Zagotovo pa lak ne bi ostal na krempljih, dokler se ne bi posušil, saj bi ga muc že prej želel odstraniti s sebe. Hlapi laka lahko dražijo zelo občutljivo nosno votlino mucka.

[/members_only]

Tudi umetni krempeljčki škodijo

Ker pa so se vsaj nekateri začeli zavedati, da je lak za nohte izjemno strupen za mačke, so začeli na krempeljčke dajati umetne nastavke, kar tudi ni ravno pametna izbira. Običajno so te nastavki neonskih barv, da izstopajo in so zopet “dober material” za objavo na družabnih omrežjih. To je bil (še posebej v tujini) nekaj časa nazaj trend za mačke in pse – umetni nastavki na nohtih – zaradi katerih je videti, da so imeli svoje kremplje poslikane. Toda naraščajoča priljubljenost plastičnih prevlek je sprožila nekaj polemik. Zakaj je to nevarno? Za mačke je popolnoma nenaravno, da ne morejo uporabljati svojih ostrih
krempeljčkov, kar lahko vodi do zdravstvenih težav. Za mačke je lahko namreč velika nevarnost, če ne morejo izraziti svojega naravnega vedenja. Nekateri veterinarji iz tujine so celo poročali o krempeljčkih, ki so imeli trajno zalepljene plastične delce na prave krempeljčke. Nekateri na mačje krempeljčke lepijo umetne plastične nastavke zato, da bi preprečili praskanje pohištva in drugih stvari, a to ni prava izbira.
Živali so najlepše take, kot so – naravne, in take naj tudi ostanejo. Nepotrebna lepotičenja pa naj (p)ostanejo preteklost.

[/members_only]

Katarina Robnik

Viri:
www.policygenius.com
www.dailymail.co.uk
www.thedodo.com