Baldrijan – naravno poživilo za mačke

Obstaja rastlina, ki bo povsem prevzela vašo mačko. Navdušila jo bo tako, da se bo znova počutila kot nagajiva mlada mucka. Brezskrbno bo tekala okoli  in se veselila kot mladič.  Njeno ljudsko ime je mačja trava. Ste že ugotovili o kateri rastlini je govora? Ne, ta rastlina ni mačja meta, ampak baldrijan.

Baldrijan je zdravilna rastlina, ki zraste od 25 do 120 cm. Ima kratko koreniko z mnogimi podzemnimi pritiklinami. Cvetovi so ponavadi rožnati, cvetijo od maja do septembra in so nežnega sladkega vonja. Vonj korenike pa je tisti,  kateremu se mačke ne morejo upreti.

Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskvitepene. Ljudje dandanes uporabljajo baldrijan predvsem pri težavah z nespečnostjo. Blagodejno deluje tudi na živčno pogojene bolečine v želodcu, razburjenost, srčno nervozo in napetost. Baldrijan je v veliko pomoč pri obvladovanju čustev in prepričevanju bolezni, ki nastanejo zaradi stresa.

Kako baldrijan deluje na mačke?

Pri mačkah pa ima ta rastlina povsem drugačen učinek. Lahko rečemo, da baldrijan mačke pomiri, vendar jih ne uspava. V baldrijanovih koreniki se skriva eterično olje-aktinidin, ki na vašo mačko vpliva kot poživilo in jo naredi zadovoljno. Vonj naj bi bil podoben mačjemu urinu, zato je tako privlačen za mačke. Ne verjamete? Poskusite, stavimo, da niste še videli vaše kosmatinke tako srečne.

Kako uporabljati baldrijan pri igrah z vašo mačko?

Uporabite baldrijanove kapljice (tinkturo iz baldrijanove korenike), kanite kapljico ali dve na najljubšo mačkino igračko. Z prsti vtrite kapljice v igračko in naj se igra začne. Poudariti moramo, da vsaka mačka reagira drugače. Običajno mačke vohajo in se drgnejo ob igračko, mijavkajo in predejo, pogosto pa se tudi obilno slinijo. Nekatere mačke postanejo nervozne in napadalne, v takih primerih baldrijan odsvetujemo. Vas skrbi, če je varno, če vaša mačka poliže baldrijanove kapljice? Brez skrbi, dokler bo na njeni igrački kapljica ali dve, to ne bo ogrožalo njenega zdravja. V primeru, da se mačka odziva drugače, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lidija Puš

Viri:
tabbyjames.com
tabbyjames.com
www.petguide.com