Predstavitev pasme: Ameriška zvitouhka – american curl mačka

Ameriška zvitouhka  je ena izmed izvornihameriska-zvitouhka-american-curl-macka ameriških pasem mačk. To je srednje velika mačka z edinstvenimi ušesi, ki so zavita nazaj v eleganten lok, ki daje tej posebni pasmi simpatičen izgled, ki bržkone prinese nasmeh na obraz vsakomur, ki jo vidi. Zaradi njenega specifičnega izgleda glave in posebnosti ušes pravijo, da ta mačka izgleda, kot da bi jo oblikoval kakšen slavni oblikovalec klobukov.  A pozor!

»American Curl is work of art! Designed exclusively by mother nature!«

To v prevodu pomeni, da je ameriška zvitouhka umetniško delo, ki ga je edinstveno oblikovala mati narava.

ZGODBA

Zgodba se prične nekega lepega sončnega dne meseca junija leta 1981 v Lakewoodu v Kaliforniji. Črna mačka, samička, z dolgo, svileno dlako in neobičajnimi ušesi se pojavi na vratih Joeja in Grace Ruga. Grace se je v  trenutku zaljubila v to prikupno mačje bitje, ji ponudila dom ter jo poimenovala Shulamith, kar pomeni črna ali lepa. Šest mesecev kasneje je Shulamith skotila štiri male mladičke. Dva od njih sta imela zavihana ušeska, dva pa povsem ravna. Tista dva mladička, ki sta imela zavihana ušesa, je Grace poklonila svoji sestri Esther Brimlow. Pri njej pa jih je zagledala Nany Kiester, vzrediteljica avstralskih ovčarjev. Vanje se je povsem zaljubila in prepričala je Esther, da ji jih podari. Odločila se je narediti prve korake do tega, da bi nastala in se priznala nova pasma. Kontaktirala in nagovorila je Grace, da skupaj razstavijo vse tri mačke z zavihanimi ušesi na razstavi mačk v Palm Springsu v Kaliforniji leta 1983. Mačke sta razstavljali kot nepriznano pasmo. CFA-sodnica in vzrediteljica škotskih klapouhk (scottish fold mačk) Jean Grimm, ki so ji bile mačke všeč, jih je opogumila, da pričnejo z vzrejo, ter jim razložila, kaj vse je za to potrebno. Spravili sta se k delu in trud se je izplačal.

V tistem času se je pričelo tudi genetsko preučevanje tega fenomena. Z genetsko analizo je bilo ugotovljeno, da gre pri dotični pasmi za spontano mutacijo dominantnega gena, ki se prenese naprej iz enega starša. Gen, ki povzroča zavijanje ušes, ni povezan z nikakršnimi patološkimi posebnostmi ali deformacijami.  Selektivna vzreja se je pričela leta 1983, ko je gospod Roy Robinson, angleški genetik, analiziral 383 mačk iz 81. legla in tako nadaljeval s preučevanjem pasme. Potrdil je, da je gen, ki povzroča zavihanost ušes, edinstven in dominanten. Decembra 1989 je v Journal of Heredity zapisal (revija o dednosti), da pasma nima nikakršnih primanjkljajev, ter jo proglasil za novo, zdravo pasmo. Ustanovljen je bil v rejni program te šarmantne in privlačne pasme.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Olivera Milić
Vzrejališče american curl mačka HR*Zeta Leonis
(prevedla Taja Moro)