Ameriška zvitorepka

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

 

 

 

Na kratko o ameriški zvitorepki:

  • Radovedna
  • Aktivna
  • Igriva
  • Zvesta
  • Rada ima vodo

Posebne zahteve:

Gre za preprosto in nezahtevno mačko, tako z značajskega vidika kot z vidika nege. Ker gre za precej aktivno in radovedno pasmo, ji bodo bodoči skrbniki morali nakloniti tako dovolj prostora za igro (priporočljivih je več plezal in visokih točk) kot razpona iger in igrač (sicer se bo hitro začela dolgočasiti) ter seveda časa za interaktivno igro.

Zvitorepke so tudi ene izmed mačjih ljubiteljic vode. Še posebej jim je všeč tekoča voda, zato poskrbite, da bodo vse pipe pod nadzorom. V nasprotnem primeru bo inteligentna in navihana zvitorepka hitro prepoznala, kje se nahaja njena nova najljubša igrača!

Zgodovina

Ameriška zvitorepka je zelo mlada eksperimentalna pasma, ki si je svojo pot začela utirati leta 1998. Zgodba se je pričela pisati v severni Kaliforniji z muckom Solomonom, ki ga je kot komajda skotenega mladička našla Susan Manley. Solomon je bil star komaj 2 dni, zato ga je najditeljica morala hraniti po steklenički. Ko je muc dopolnil 4 tedne, je Susan opazila nekaj nenavadnega – Solomonu se je rep vihal navzgor preko hrbta. Skrbnico je zaskrbelo, da gre za telesno okvaro, a veterinar je potrdil, da z muckom ni prav nič narobe. Leto kasneje je Susan začela z rejniškim programom, katerega cilj je bil poustvariti Solomonov privihani rep. Značilen rep je pozneje opazila tudi pri nekaterih drugih potepuških mačkah v domači soseski.

Leta 2005 so se Sesan pridružili še drugi rejci, pasmi pa so genski bazen širili s parjenjem z domačimi kratkodlakimi mačkami in ragdolkami. Istega leta je organizacija TICA ameriški zvitorepki podelila registracijski status.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.petguide.com
www.dogbreedinfo.com
www.catster.com
pictures-of-cats.org