Ameriška kratkodlaka mačka

Primerna za:

  • družine z otroki,
  • lastnike, ki imajo veliko časa za igro,
  • družbo ostalim hišnim ljubljenčkom.

Na kratko o ameriški kratkorepi mački:

  • velikost: srednje velika do velika,
  • telesna teža: 3–7kg,
  • dolžina dlake: kratka,
  • barva dlake: bela, črna, modra, rdeča, kremna, srebrna in različni vzorci,
  • življenjska doba: 15–20 let.

Posebne zahteve:

Ameriške kratkodlake mačke se odlično razumejo z otroki, saj so hvaležne za pozornost, ki jim jo namenjajo. Lahko se naučijo različnih trikov, vendar pa se mora z njimi ravnati spoštljivo. Razumejo se tudi s psi, če ti ne silijo vanje. So zelo uspešne pri lovljenju, a jih lahko naučimo, da hišne ljubljenčke pustijo pri miru.

Zgodovina:

Ameriške kratkodlake mačke so verjetno potomke udomačenih kratkodlakih mačk, ki so v Ameriko prispele iz Anglije leta 1620 z ladjo Mayflower. Te mačke naj bi pomagale pri ohranjanju poljedeljstva, saj so pridelke zaščitile pred vevericami.

Videz:

Ameriške kratkorepe mačke imajo dobro razvita ramena, so precej omišičene in imajo širok, raven hrbet. Rep je srednje dolg s topim koncem. Dlaka je kratka ter gosta. Muce imajo velike in široke oči. Uhlji so srednje veliki z rahlo zaobljenimi konicami.

Temperament:

Ameriške kratkodlake mačke so v zlati sredini med pretirano aktivnimi in izjemno mirnimi mačkami. Muce te pasme se rade crkljajo, vendar pa ne potrebujejo stalne pozornosti in ne silijo v lastnika. Oglašajo se precej tiho in so zelo prilagodljive. So tudi zelo družabne, z lahkoto jih naučimo trikov in se dobro razumejo z ostalimi ljubljenčki ali otroci. Uživajo v družbi ljudi, a cenijo svojo samostojnost.

Zdravje in nega:

Sezonsko izgubljanje dlake je značilno za ameriške kratkodlake mačke, toda redno česanje parkrat na teden je dovolj, da dlaka ostane lepa in negovana. Mačke te pasme so načeloma zdrave. V nekaterih primerih je bila diagnosticirana hipertrofična kardiomiopatija, vendar ni dokazov, da je bolezen dedna. Muce so genetsko predispozirane za obolenja dlesni, njihova lenobna narava pa povečuje možnost za razvoj debelosti.

Barbara Reher

Viri:
https://www.petfinder.com/
https://www.purina.com/