Ali so mačke maščevalne?

Na spletu kroži mnogo zabavnih stripov, risb,Ali-so-macke-mascevalne posnetkov in fotografij s sporočilom, da so mačke preračunljive, maščevalne ali preprosto “žleht”. Ti stripi in posnetki so zelo zabavni in imajo po navadi ogromno ogledov. Verjetno so tako uspešni, ker se zdi, da je to, kar prikazujejo, resnično, in morda se skrbnikom včasih res zazdi, da jih njihova mačka kaznuje, ker ni vse v skladu z njenimi željami. Vendar ni tako.

Mačke občutijo širok spekter čustev in mnoga izmed teh čustev so podobna človeškim oziroma se kažejo na podobne načine, vendar mačke niso maščevalne. Takšna čustva in ravnanja so izključno človeška. Zdi se, da včasih mačke poskušajo namenoma razdražiti svoje skrbnike, vendar temu ni tako. Res počnejo stvari, ki skrbnikom niso ljube, vendar jih s tem ne želijo razdražiti, temveč le pritegniti pozornost. Njihovo vedenje je namerno – naučijo se, da jim določeno vedenje (najpogosteje je to vedenje nezaželeno s strani skrbnikov) zagotovi pozornost skrbnikov, kar je za mačko nagrada, in vedenje se potrjuje. To pa ne pomeni, da nas želijo razdražiti; gre le za napako v komunikaciji oziroma v napačni interpretaciji mačjega vedenja s strani skrbnikov.

Mačke niso zamerljive in ne kaznujejo svojih skrbnikov z lulanjem in kakanjem po stanovanju, grizenjem, ignoriranjem in podobno. Za njihovo vedenje vedno obstaja utemeljen razlog. Ker so mačke občutljive na spremembe v svojem okolju, ni nenavadno, da se spremembe v vedenju pogosto pojavijo po večji spremembi v mačkinem življenju, kot so selitev, večje spremembe v stanovanju, prihod novega družinskega člana in podobno. Zaradi sprememb v okolju se lahko pri mački razvije nenehen občutek tesnobe ter stresa, kar vodi v vedenjske težave.

Preberite si tri najpogostejše situacije, ki pri nekaterih skrbnikih vzbujajo prepričanje, da se jim želi njihova mačka maščevati oziroma jih namenoma spravlja ob živce:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

 Vir:
www.catster.com