Ali so mačke maščevalne?

Na spletu kroži mnogo zabavnih stripov, risb,Ali-so-macke-mascevalne posnetkov in fotografij s sporočilom, da so mačke preračunljive, maščevalne ali preprosto “žleht”. Ti stripi in posnetki so zelo zabavni in imajo po navadi ogromno ogledov. Verjetno so tako uspešni, ker se zdi, da je to, kar prikazujejo, resnično, in morda se skrbnikom včasih res zazdi, da jih njihova mačka kaznuje, ker ni vse v skladu z njenimi željami. Vendar ni tako.

Mačke občutijo širok spekter čustev in mnoga izmed teh čustev so podobna človeškim oziroma se kažejo na podobne načine, vendar mačke niso maščevalne. Takšna čustva in ravnanja so izključno človeška. Zdi se, da včasih mačke poskušajo namenoma razdražiti svoje skrbnike, vendar temu ni tako. Res počnejo stvari, ki skrbnikom niso ljube, vendar jih s tem ne želijo razdražiti, temveč le pritegniti pozornost. Njihovo vedenje je namerno – naučijo se, da jim določeno vedenje (najpogosteje je to vedenje nezaželeno s strani skrbnikov) zagotovi pozornost skrbnikov, kar je za mačko nagrada, in vedenje se potrjuje. To pa ne pomeni, da nas želijo razdražiti; gre le za napako v komunikaciji oziroma v napačni interpretaciji mačjega vedenja s strani skrbnikov.

Mačke niso zamerljive in ne kaznujejo svojih skrbnikov z lulanjem in kakanjem po stanovanju, grizenjem, ignoriranjem in podobno. Za njihovo vedenje vedno obstaja utemeljen razlog. Ker so mačke občutljive na spremembe v svojem okolju, ni nenavadno, da se spremembe v vedenju pogosto pojavijo po večji spremembi v mačkinem življenju, kot so selitev, večje spremembe v stanovanju, prihod novega družinskega člana in podobno. Zaradi sprememb v okolju se lahko pri mački razvije nenehen občutek tesnobe ter stresa, kar vodi v vedenjske težave.

Preberite si tri najpogostejše situacije, ki pri nekaterih skrbnikih vzbujajo prepričanje, da se jim želi njihova mačka maščevati oziroma jih namenoma spravlja ob živce:

 (((ZANAROCNIKE)))

Moja mačka lula oziroma kaka v stanovanju, ker me želi kaznovati.

 

Ni prijetno priti domov in odkriti lužico mačjega urina na postelji, oblačilih ali v čevljih. Razlogi za takšno vedenje so lahko vedenjski ali zdravstveni. Ko se težave pojavijo, je priporočljivo najprej izključiti zdravstvene težave, kot so na primer težave z ledvicami, vnetja, prebavne težave … Če je mačkino fizično zdravje dobro, se posvetite vedenjskim razlogom.

Takšno vedenje se pogosto pojavi, ko so skrbniki na počitnicah ali so se pred kratkim vrnili z njih, kadar se družini pridruži nov družinski član, nova žival ali ko kdo odide in zapusti družino. Nekateri skrbniki si takšno vedenje razlagajo kot mačkin način kaznovanja svojih ljudi, ker so jo pustili samo ali ker so domov pripeljali novo žival, vendar se mačka s svojim vedenjem ne želi maščevati, temveč izraža povsem drugačna čustva.

S tovrstnim nezaželenim vedenjem vam mačka najverjetneje sporoča, da se počuti nesigurno in tesnobno. Tako kot psi (pri katerih je o tem več govora) lahko tudi mačke občutijo ločitveno tesnobo ob dolgotrajni ločitvi od svojega skrbnika oziroma skrbnikov. Ločitvena tesnoba se kaže tako, da mačke lulajo po predmetih, ki so povezani z njihovo drago osebo, ter tako svoj vonj pomešajo z vonjem svojega skrbnika. Torej, če se mačka polula na vašo posteljo ali obleko, tega ne naredi zato, da bi vas kaznovala, temveč ker vas ima rada in je brez vas v stiski.

Kadar se mačka iztreblja ali urinira na stvari, ki pripadajo prišleku, na primer novemu partnerju svojega skrbnika ali skrbnice, ne želijo izraziti svojega sovraštva do tujca, ampak to najpogosteje pomeni, da je mačka nesigurna o tem človeku. K temu ne pripomore dejstvo, da vselitev nove osebe pogosto vodi tudi v spremembe v stanovanju, ki so za mačko prav tako stresne in lahko vodijo v vedenjske težave. Pri tem seveda ne pomaga, če prišlek ni ljubitelj mačk, saj so mačke zelo intuitivna bitja, ki začutijo, kakšne občutke zbujajo pri ljudeh ter ali so zaželene ali ne. Seveda pa obstaja tudi možnost, da se mački preprosto zdi, da ima prišlek čuden vonj.

Nova oseba lahko pomaga pri razreševanju tovrstnih vedenjskih težav tako, da mačko dnevno hrani iz roke, se z njo vsak dan igra in ji na čim več načinov izkazuje pozornost. Pri mački naj bi tovrstno vedenje čez čas vzbudilo pozitivne občutke do prišleka in posledično naj bi vedenjske težave same od sebe izzvenele.

 

Moja mačka me sovraži.

 

Ljubitelji mačk so pogosto žalostni, če se njihova sicer ljubeča mačka začne odmikati od njih, se ne želi božati in crkljati z njimi ter spati z njimi v postelji. Zaradi tovrstnega mačjega vedenja pogosto pomislijo, da je mačka jezna na njih ali jih ne mara več. Kljub temu da je takšno vedenje za skrbnike pogosto boleče, pa to ne pomeni, da jih želi mačka namerno prizadeti ali se jim s svojim vedenjem maščevati.

Eden izmed razlogov, da se nekatere mačke izogibajo božanja, je teritorialnost. Če ste pred prihodom domov božali drugo žival, bo mačka zavohala vonj te živali in ta jo bo tako motil, da si ne bo želela biti pobožana. Rešitev te težave je preprosta. Ko nehate božati drugo žival, si vedno umijte roke, preden boste želeli pobožati svojo mačko. Če pa ste imeli to drugo žival tudi v naročju, se preoblecite v sveža oblačila.

Kot sem že omenila, so selitev, nova služba in spremenjen urnik pogosti faktorji stresa za mačke. Mačke nanje različno reagirajo – nekaterih se spremembe sploh ne dotaknejo, druge pa se začnejo izogibati svojim ljudem ali razvijejo že omenjene vedenjske težave iztrebljanja po stanovanju. Da bi mački pomagali, je pomembno oblikovati in upoštevati stalen urnik, ko ste doma – ura hranjenja, igre, crkljanja in podobno. Na ta način bo mačkin dan bolj predvidljiv, to pa naj bi ji dalo občutek stabilnosti in varnosti.

Moja mačka me namenoma spravlja ob živce.

 

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je mačka gledala v oči in pri tem potisnila kozarec z mize, kljub temu da ste jo opozorili, naj tega ne naredi? Najpogostejši odziv ljudi, ki so priča takšnemu vedenju, je, da so mačke (ali vsaj, da je ta specifična mačka) “žleht”. Mačke imajo seveda razlog, da to počnejo, vendar ta razlog ni, da so preprosto “žleht”.

Dolgočasje je huda reč in zdolgočasene mačke si bodo same poiskale vir zabave. Iz (meni) neznanega razloga jih metanje stvari na tla ter pozorno opazovanje tega, kar se s temi stvarmi dogaja med padanjem in ob pristanku, strašansko zabava. In kot da že to ni dovolj dober razlog za metanje stvari po tleh, skrbniki takšno vedenje po navadi še podkrepljujemo. Kaj stori večina skrbnikov, ko njihova mačka vrže nekaj na tla? Nudijo ji ogromno pozornosti. Bodisi mačko dvignejo, kričijo nanjo, ji žugajo … Dajejo ji pozornost, ki si jo mačka tako zelo želi. Mačka se torej tako nauči, da bo dobila vašo pozornost, če vrže nekaj na tla, in posledično se izoblikuje neželeno vedenje. Mačka ni “žleht”, le počne tisto, za kar je nagrajeno s pozornostjo.

Da bi takšno vedenje preprečili ali omilili, pokažite mački, da lahko dobi vašo pozornost na bolj konstruktiven način, in ne nagrajujte neželenega vedenja s pozornostjo. Predvsem pa se ukvarjajte s svojo mačko ter ji vsak dan namenite čas za skupno igro in crkljanje. Preprečite dolgočasje in z njim povezane vedenjske težave.

Nina Bartol

 Vir:
www.catster.com