Ali muce znajo napovedati vreme?

Nam, ljubiteljem muc, ni nikoli dolgčas, saj nas naše štirinožne prijateljice s svojimi zvijačami vsakodnevno spravljajo v smeh. Poleg tega pa zaradi svoje bogate zgodovine, od takrat ko so bile predmet čaščenja v Starem Egiptu, s seboj v naš dom prinašajo prav poseben čar. Pogled v preteklost nam razkrije mnogo bolj ali manj nesmiselnih vraž, so pa tudi nekateri miti, ki se zdijo celo verjetni. Eden od teh je trditev, da so muce zmožne napovedati vreme. Da imajo kakšne nadnaravne zmožnosti se nam sploh ne bi zdelo tako čudno, glede na njihova nenadna skorajda psihotična nihanja v razpoloženju.

Ljudje so skozi stoletja opazovali živali, čakajoč na spremembe v vedenju, ki bi kazale na prihod dežja, neurja, tornada. V prednosti so bili kmetje, ki so lahko ob poznavanju klime v svojem kraju in raznovrstnih živali lahko sklepali na preobrat vremena. Krave in ostale čredne živali si pred padcem temperature ali prihodu dežja poiščejo zatočišče. Petelini v popoldanskem času pred dežjem glasno kikirikajo, prašiči pa se pred nevihto oglašajo z nižjimi toni kot po navadi.

Skorajda vse živali izkazujejo posebnosti v vedenju v odvisnosti od vremena. A ena izmed najbolj pogostih ljubljenčkov v naših domovih je mačka, ki je za razliko od psov bolj zadržana in ravnodušna  ter zato primernejša za opazovanje. Pasje vedenje je namreč bolj transparentno, psi so bolj navezani na človeka in mu želijo na vsak način ustreči. Muce imajo zaradi trmaste in samosvoje narave prednost in se ne dajo tako zlahka zmotiti. Ob vznemirjenju se njihovo obnašanje spremeni, poslušna in pokorna muca lahko postane divja, mačka, ki se ne mara crkljati pa nenadoma prostovoljno pristane v vašem naročju. Ljudje opažajo, da njihove mačje prijateljice ob prihajajočih nevihtah počnejo stvari, ki jih navadno ne, med drugim tudi plezajo po pohištvu in glasno mijavkajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
pethelpful.com