Ali mačke res ne smejo biti v bližini nosečnic?

Verjetno se je vsaka nosečnica, ki ima doma mačko, že srečala z vprašanjem, kaj se bo z ljubljenko zgodilo sedaj. Mnogi namigujejo, da je žival treba oddati, saj naj nosečnice ne bi smele biti v stiku z mačkami. Te naj bi prenašale bolezen, ki je lahko usodna za plod. Naj že takoj povemo, da situacija še zdaleč ni tako črno-bela in da kosmatinke vsekakor ni potrebno oddati zaradi nosečnosti.

Toksoplazmoza

Bolezen, na katero vsi opozarjajo, je toksoplazmoza. Gre za okužbo, ki jo povzroča pražival Toxoplasma gondii. Vmesni gostitelji so lahko vsi sesalci, njen kočni gostitelj je pa ravno mačka. Slednja se okuži z uživanjem okuženega mesa ali z iztrebki drugih mačk. Najbolj problematično je, da kosmatinka ob okužbi ne kaže nobenih znakov. Bolezen pa se prenaša z mačjimi iztrebki. Za odraslega, zdravega človeka toksoplazmoza načeloma ni nevarna, je pa lahko kritična za nosečnice oziroma plod. Če je ženska pred nosečnostjo že zbolela za boleznijo, med nosečnostjo ta ne prestavlja nobenih težav, če pa se med nosečnostjo okuži prvič, lahko pride do težjih zapletov in tudi kasnejših zdravstvenih težav pri novorojenčku.

Prenašanje bolezni

Kot že omenjeno, mačke bolezen prenašajo s svojimi iztrebki, zato lahko tudi do okužbe iz mačke na človeka pride samo, če mačji iztrebek pride v stik z sluznico človeka. Najpogosteje pride do okužbe preko zaužitja okužene hrane in/ali vode, denimo neumitega sadja/zelenjave iz vrta. A niso problematične samo mačke – glede na to, da so vmesni gostitelji lahko vsi sesalci, se lahko bolezen prenese tudi z zaužitjem katerega koli premalo pečenega mesa.

Kar je pomembno vedeti je, da ni vsaka mačka prenašalka bolezni – toksoplazmozo prenašajo samo mačke, ki so bile okužene na prej omenjene načine. Če imate torej notranjo mačko in je ne hranite s surovim mesom, je možnost, da je kosmatinka okužena, res minimalna. Večja možnost za nastanek okužbe so zunanje mačke, ki lovijo ptiče, miši … in ki lahko zaužijejo tudi iztrebke kakšne druge mačke.

Iztrebek mačke je kužen šele, ko je starejši od enega dne. Poleg tega pa vas mačka ne more okužiti, če vaša sluznica ne pride v stik z njenim iztrebkom, torej je tudi s čiščenjem mačjega stranišča možnost okužbe precej majhna. Praktično nemogoče je, da bi bolezen dobili zgolj z božanjem, crkljanjem in igranjem z vašo hišno ljubljenko. Prav tako načeloma ne tvegate za okužbo s toksoplazmozo niti, če vas mačka opraska.

Kako preprečimo okužbo?

Ker so kužni samo iztrebki, starejši od enega dneva, je pomembno, da redno čistite mačje stranišče. Pri čiščenju lahko uporabite tudi rokavice in tako še dodatno zmanjšate tveganje. Po opravljenem čiščenju si temeljito umijte roke. Če pa vas vseeno skrbi, naj stranišče čisti kdo drug od družinskih članov.

Če kupujete domačo zelenjavo, jo pred zaužitjem temeljito operite, najbolje pa je, da jo tudi toplotno obdelate. Med vrtnarjenjem uporabljajte rokavice. Izogibajte se tudi surovemu oziroma premalo pečenemu mesu.

Toksoplazmoza torej res ni noben razlog, da bi se mački odpovedali. Dokazano je, da hišni ljubljenčki zmanjšujejo nivo stresa in nas spravljajo v dobro voljo, kar je v nosečnosti več kot zaželeno. Prav tako raziskave namigujejo na to, da imajo otroci, ki odraščajo ob živalih, boljši imunski sistem. To, da ste noseči in da imate hišnega ljubljenčka, lahko prinese veliko več dobrih stvari, kakor slabih. Če pa ste v dvomih, kako mački predstaviti dojenčka, si lahko to preberete tukaj.

Veronika Sivka

VIRI:
http://dzzz-kranj.si
https://www.humanesociety.org
https://www.cdc.gov