Ali mačke prepoznajo svoje ime?

Seveda vsak mačji lastnik tudi poimenuje svojo hišno ljubljenko. Nekateri lastniki izbiri imena namenijo več pozornosti kakor drugi, a vsi na koncu za svojo kosmatinko izberejo ime, ki jim je všeč in za katerega mislijo, da njihovi mački pristaja. Ali ste se kdaj vprašali, če vaša mačka sploh prepozna svoje ime?

Strokovnjaki pravijo, da mačke ne razumejo vedno 100 %, kaj govorite, a lahko povezujejo zvoke z določenimi dejanji, nagradami ali grožnjami. Preko zvoka predvsem predvidevajo, kaj jih čaka oziroma kakšno posledico ta zvok nosi. Zvok vrečke lahko denimo povežejo z hrano ali priboljški, zvok sesalca pa povežejo z nevarnostjo (če se bojijo sesalca). Prepoznajo lahko tudi zvok vašega avtomobila, ko se pripeljete pred hišo ali, ko odidete v službo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com
https://www.smithsonianmag.com
https://www.petmd.com/