Ali lahko mačko tlači mora?

Kot lastniki mačk smo velikokrat že opazili, da v nekem trenutku mačka med spanjem začne trzati s tačkami, repom, gobčkom in brki, vmes pa celo tiho prede. Ob tem se mnogim poraja vprašanje, ali tudi mačke lahko sanjajo, ali jih tudi tlačijo more kot nas ljudi. Odgovore na ta vprašanja vam predstavljamo v spodnjem članku.

Spalne navade

Kot mi ljudje imajo tudi živali svoje spalne navade. Ljudje in mačke imamo podobne spalne cikle, le da pri mačkah vse skupaj poteka veliko hitreje. V povprečju mačke spijo nekje od štirinajst do šestnajst ur dnevno. Njihove spalne navade so pa sestavljene iz dveh spalnih faz, in sicer spanje REM in spanje NREM. V REM spalni fazi se možganska aktivnost poveča, s tem vse shranjene informacije zaživijo in mačke takrat začnejo sanjati. Enako tudi poteka pri ljudeh, zato se ljudje tudi takrat sanj spomnijo.

Mačje sanje

Mačje sanje so seveda vse prej kot naključne in so zaradi tega tudi izredno podobne vsebinam človeških sanj. V veliki večini mačke sanjajo o stvareh, ki jih počnejo čez dan, o umivanju, igranju, opazovanju okolice, lovljenju in hranjenju. Vsekakor pa so njihove sanje veliko bolj preproste kot človeške.

V REM spalni fazi zbrane dnevne informacije zaživijo in mačka začne sanjati. Sanje pa poleg podoživljanja zbranih informacij oblikujejo tudi čustva mačke. S čustvi pa se potem tudi ločijo sanje na dobre in slabe oziroma na nočne more.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

Viri:

www.hillspet.comwww.rover.com

www.rover.com