Ali imajo tudi mucke menstruacijo?

Mačka doseže spolno zrelost pri približno 6-ih mesecih. Za razliko od njenih človeških prijateljic pa menstruacije oz. rednega mesečnega perila ne bo imela. Namesto tega mačke doživljajo cikle, ki se izrazito razlikujejo od menstruacije. Taki mačji ciklusi krvavitev ne vključujejo, kakšne srečnice so mačke!

Marsikoga preseneti, kako mlade mucke imajo lahko že mladičke. Mačji spolni cikel, ki je znan tudi kot “estrus”, se običajno pojavi vsakih dva do tri tedne pri nesterilizranih mačkah. Večina muck je spolno zrela, že ko je stara približno 5 ali 6 mesecev, vendar se to lahko razlikuje. Nekatere mačke dosežejo zrelost v samo 4 mesecih, medtem ko lahko pri drugih traja skoraj celo leto! Ko je mačka v ciklusu, je pripravljena na parjenje. Obdobje, ko se mačke želijo pariti, se lepše reče breznanje. Načeloma se to lahko zgodi 4x letno, njihov ciklus pa je odvisen od dnevne svetlobe in temperature. Obdobji najintenzivnejšega breznanja sta spomlad in jesen, ko se lahko mucke ženijo tudi na vsake 3 tedne. Ta obdobja se spreminjajo, glede na to, da danes mačkom nudimo odlične pogoje za bivanje; toplo nastanitev, dobro prehrano in veterinarsko oskrbo, zato se pravzaprav lahko parijo v vsakem letnem času.

Spolni cikel delimo na štiri dele

Mačji spolni cikel se deli na štiri dele. V ‘proestrusu’ se začne značilno obnašanje (označevanje prostora, dvigovanje repa in glasni zvoki). V ‘estrusu’ se zgodi spolni akt, v katerem se sproži ovulacija. Če mucka ni oplojena, pride do ‘medestrusa’, ki je različno dolg. Če do oploditve ne pride, se muca lahko brezna vsake 2-3 tedne. ‘anestrus’ traja od jeseni do spomladi, ko je dan kratek.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri:
www.klinikaloka.com
pets.thenest.com
www.catological.com
monovet.com
www.quora.com
thecatsite.com
animavet.si