Ali črne mačke res prinašajo nesrečo?

Ko nekateri srečajo črno mačko, se je ustrašijo. Ko jim črna mačka prečka pot, pljunejo trikrat čez ramo. Nekateri si črne mačke nikoli ne bi omislili doma. Ja, črne mačke so malce na slabem glasu. Pa so upravičeno? Od kod je mit pravzaprav nastal in ali je resničen?

V starodavnem Egiptu so častili vse mačke, tako črne kakor tudi ostale. Boginja Bast (kasneje Bastet), je bila v originalu prikazana kot podoba levinje, kasneje pa kot domače mačke, kot jo poznamo danes. Mačke so bile tam zaščitene in vsak uboj mačke se je kaznoval s smrtno kaznijo. Prav tako so jim ljudje dajali nakit in pogosto so jedle iz istega krožnika, kakor njihov gospodar. Poleg tega, da so jih povezovali z boginjo, so mačke ubijale miši, podgane in celo kače, ter tako ljudi zaščitile pred morebitno škodo. Posebej pa so še verjeli, da prav črne mačke prinašajo srečo. Skratka, starodavni Egipt je definitivno bil pravi raj za naše mačke.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:
www.catit.com
www.icatcare.org
www.mentalfloss.com
www.en.wikipedia.org