Alergija na cvetni prah pri mačkah

Se tudi vaša mačka začne spomladi neustavljivo praskati in težje dihati? Poleg tega pa ji odpada še dlaka in vname koža? Vse to so lahko znaki alergije na cvetni prah. Ja, prav tako kot pri ljudeh se lahko tudi pri mačkah razvije alergija na pelod. Nekaterim se razvije že zelo kmalu, nekaterim pa se lahko simptomi pojavijo šele čez nekaj let.

Simptomi

Najpogostejši znaki alergije na cvetni prah pri mačkah so: praskanje po trupu, ušesih in očeh, tresenje glave, vnetje ušes ali smrčka, grizenje tačk, izpadanje dlake, razjede na koži, solzne oči in prekomerno kašljanje ter kihanje.

Če alergije ne zdravimo lahko vsi ti znaki postanejo kronični.

Vzroki

Alergija na cvetni prah se pojavi, ko mačka vdihne ali pride v neposreden stik z alergenom, ki sproži neustrezen odziv imunskega sistema. Cvetni prah lahko v stanovanje prinesemo z oblačili ali pa pride skozi odprta okna. Notranje mačke so lahko nanj bolj občutljive kot zunanje, saj so manj v stiku s travo, drevesi in različnimi pelodi.

Če opazite, da vaša mačka kaže katerega od simptomov povezanih z alergijami, obiščete veterinarja, ki lahko s pregledom izključi druge bolezni s podobnimi simptomi.

Kako se zdravi?

Najboljša rešitev je, da med sezono alergij mačko zadržujete v stanovanju. Zračite zgodaj zjutraj in pozno zvečer, saj je takrat cvetnega prahu v zraku najmanj. Za lajšanje srbečice, lahko mačko okopate z naravnim šamponom ali obrišete z mokro krpo. Redno sesajte in brišite prah ter perite oblačila.

Kaj vse še pomaga pri lajšanju simptomov alergije?

Omega 3 maščobne kisline: izboljšajo imunski sistem. Delujejo protivnetno in lahko zmanjšajo srbenje. Ne uporabljajte olja iz polenovke, saj vsebuje previsoko vsebnost vitamina A in D za mačke.

Kvercetin: najdemo ga v številnih vrstah sadja in zelenjave, ki ima veliko koristi za mačke. Zaradi protivnetnih, protiglivičnih in antihistaminskih lastnosti je odličen za lajšanje alergij.

Bromelain: je naraven encim, ki ga najdemo v ananasu. Pogosto se uporablja skupaj s kvercetinom, ker telesu pomaga, da se hitreje absorbira. Ta encim zavira tudi histamin, ki povzroča simptome vnetja in alergije. Bromelain lahko zmanjša vnetje sluznice in telesa, hkrati pa poskrbi za lajšanje bolečin.

Jabolčni kis: ima antibakterijske lastnosti, zaradi česar je odličen za umivanje, saj lahko odstrani dražilne snovi s kože vaše mačke. Zmešajte enako količine vode in kisa ter ga s papirnato brisačko nanesite na predele, ki jih želite očistiti. Mešanico lahko uporabite tudi za umivanje cele mačke. Najprej jo umijte s šamponom in splaknite. Nato pa mešanico prelijte po mački in jo osušite (ne spirajte).

Na voljo so pa tudi številna različna zdravila za zdravljenje mačjih alergij. Nekatera najpogostejša zdravila vključujejo: kortizon (za srbenje), losjon, mazila, ušesne kapljice ali kapljice za oko in antihistaminiki.

Pred uporabo pa se vedno pogovorite z veterinarjem.

Lara Žerovnik

Viri:

www.vetdermclinic.com

pets.webmd.com

weareallaboutcats.com

cattime.com