7 znakov raka pri mački

Kot pri ljudeh, je žal tudi pri živalih rak vse bolj pogosta bolezen, ki je lahko za hišne ljubljenčke usodna. Veterinarji sicer pravijo, da je rak pri psih približno enkrat bolj pogost kakor pri mačkah, je pa zato pri mačkah velikokrat bolezen bolj agresivna. Zato je še toliko bolj pomembno, da ste na svojo kosmatinko pozorni in da se v primeru sprememb takoj posvetujete s svojim veterinarjem. Zgodnje odkritje bolezni je lahko ključno za ozdravitev. Tukaj je nekaj znakov, ki lahko kažejo na to, da z vašo mačko nekaj ni v redu.

Izguba apetita je eden najpogostejših simptomov raka pri mačkah. Nekatere mačke so že same po sebi manj ješče, kar ni nič nenavadnega. Bolj je zaskrbljujoče, če ima mačka navadno apetit, nato pa ga kar naenkrat izgubi.

Katere bolezni so poleg raka še med najpogostejšimi pri mačkah? Preverite tukaj. 

Izguba apetita in teže

Izguba apetita je eden najpogostejših simptomov raka pri mačkah. Nekatere mačke so že same po sebi manj ješče, kar ni nič nenavadnega. Bolj je zaskrbljujoče, če ima mačka navadno apetit, nato pa ga kar naenkrat izgubi. Seveda je tudi tukaj lahko razlogov več; mogoče se samo malo slabše počuti, morda se je naveličala okusa, možno je tudi, da ji je prevroče, da bi jedla … Izguba apetita je zelo splošen simptom, ki ga je nemogoče zagotovo pripisati določeni bolezni. A vseeno bodite pozorni in opazujte mačko. Lahko se zgodi tudi, da ima kosmatinka običajen apetit, a vseeno izgublja težo.

Spremembe v ustni votlini

Bolečine, krvavitve, bulice, sprememba barve dlesni in neobičajen zadah so lahko znaki raka v ustni votlini, predvsem pri starejših mačkah. Veterinarji opozarjajo, da so ravno vse te spremembe pogosto neopažene, saj lastniki mačk ne pregledujejo ust svojim kosmatinkam. Tako potem vidijo recimo oralni tumor, ko je ta že izredno velik in je zato zdravljenje veliko zahtevnejše. Pomembno je, da tudi mački redno pregledujete gobček in tako hitreje opazite, če se dogaja kaj nenavadnega.

Krvavenje iz nosu

Krvavenje iz nosu pri mački ni nikoli običajen pojav. Pri starejših mačkah je še posebej zaskrbljujoč, saj obstaja možnost, da ima kosmatinka raka v nosu. Pri mlajših mačkah je pa veliko bolj verjetno, da se je ljubljenka zaletela v kaj med igro, ali pa ji je kakšen tujek obtičal v nosu.

Prebavne motnje

Pri prebavnih motnjah je podobno, kakor pri izgubi apetita – lahko so znak tisoč in ene težave. Če ima mačka denimo občasno drisko, ni to nič nenavadnega. Najbrž je samo pojedla kaj, kar ji ni ustrezalo. Če pa so motnje pogoste in se celo stopnjujejo, je pa najverjetneje razlog v kakšni zdravstveni težavi.Pri prebavnih motnjah je podobno, kakor pri izgubi apetita – lahko so znak tisoč in ene težave. Če ima mačka denimo občasno drisko, ni to nič nenavadnega. Najbrž je samo pojedla kaj, kar ji ni ustrezalo. Če pa so motnje pogoste in se celo stopnjujejo, je pa najverjetneje razlog v kakšni zdravstveni težavi. Prav tako bodite pozorni, če je mačka zaprta, če manj ali več lula, ali če pogosto bruha – vse to so lahko znaki različnih težav, tudi raka.

Spremembe na koži

Vsaka bulica, oteklina ali sprememba kože in dlake bi mogla biti pregledana. Lahko je nekaj popolnoma nenevarnega, lahko pa gre za začetke raka. Če spremembo opazite zgodaj, je zdravljenje precej nezahtevno in vaša kosmatinka lahko živi še dolgo in kvalitetno življenje. Ko se crkljate z mačko, jo temeljito pretipajte in preglejte. Če opazite kaj nenavadnega, se posvetujte z veterinarjem.

Pridobivanje teže

Tako kot izguba, je tudi pridobivanje teže lahko znak težav. Če mačka jé enako kakor ponavadi, a se redi ali je napihnjena, je lahko to simptom raka prebavil. Tudi nenadna porast v apetitu je nekaj, kar je smiselno omeniti vašemu veterinarju.

Bolečine in neudobje

Nekatere mačke se že v splošnem raje crkljajo kakor druge. A če kar naenkrat vidite, da mačka mijavka in se izogiba božanju, stiskanju, dvigovanju … to lahko pomeni, da jo nekaj boli. Absolutno ni normalno, da je mačka v kakršnih koli bolečinah, je pa zopet to simptom za ogromno stvari. Lahko ji je samo malo slabo, lahko se je kaj poškodovala, lahko je pa to tudi eden izmed znakov raka.

Tukaj je samo nekaj splošnih znakov, a se seveda razlikujejo od mačke do mačke. Sami poznate svojo kosmatinko najbolje, zato jo opazujte in se ob vseh spremembah, ki vas skrbijo posvetujte z veterinarjem, ki mu zaupate.

Veronika Sivka

Viri:
https://pets.webmd.com
https://www.rauanimalhospital.com
https://www.rd.com