6 znakov, ki nam povedo, da je mačka pod stresom

macka-pod-stresomZa nenadne spremembe običajnega vedenja pri mačkah vselej obstajajo utemeljeni razlogi. Če ste tovrstne spremembe zaznali, je seveda potrebno takoj ukrepati.

Spremembe, kot so na primer nenadno skrivanje vaše mačke, nenavadno sovražno vedenje, nekontrolirano uriniranje in podobno, so lahko prepoznavni znaki stresa pri mački. Prva naloga odgovornega lastnika je obisk veterinarja, ki bo izključil morebitne resne zdravstvene težave. Če je mačka splošno zdrava, je potrebno prepoznati razloge za mačji stres in ga poskušati zmanjšati oziroma odpraviti.

Med najbolj pogoste in najbolj prepoznavne znake stresa pri mačkah uvrščamo naslednja neobičajna mačja vedenja:

 1. Sprememba apetita

Kadar mačka bodisi popolnoma preneha jesti ali jé manj kot običajno, kakor tudi v primeru, da je bistveno več kot običajno, gre za odziv na neko vrsto napetosti. Ugotoviti je potrebno vzroke za napetost in jih poskušati odpraviti.

 1. Skrivanje

Kadar mačka meni, da je njen svet izven kontrole, bo to pokazala s skrivanjem. Gre za naravni odziv, ko se mačka pod stresom poskuša umakniti na varno in mirno mesto. Ugotoviti je potrebno, kaj povzroča anksioznost (ali je to hrup, prisotnost drugih živali, neprimerno vedenje družinskih članov ali obiskovalcev, …) in posledično stresne dejavnike tudi zmanjšati.

 1. Agresija

Tudi agresija je naravni odziv na strah, nezaupanje in negotovost mačke. Spremembe v življenju mačke so pogosto vzrok za agresivno vedenje. Mačke se težko prilagajajo spremembam dnevne rutine, spremembam okolja in tudi novim ljubljenčkom v družini, zato so vzroki za agresivno vedenje lahko številni. Poskušajte ugotoviti, kaj je tisto, kar mačko vznemirja, plaši ali je predmet njene nenadne agresije, ter glede na ugotovitve poskušajte ustrezno ukrepati. Tudi agresija proti drugim mačkam je po navadi znak stresa.

 1. Neprimerno uriniranje

Mačke, ki zaznavajo kot vsiljivce druge mačke, pse ali majhne otroke v svoji bližnji okolici (na vrtu, v soseski) lahko svoj stres pokažejo tudi z uriniranjem po predmetih, ki jih želijo označiti kot svoj teritorij.

 1. Obsesivno, pretirano mačje lizanje/negovanje

Ta pojav pri mačkah imenujemo tudi psihogena alopecija. Kadar je mačka pod stresom, kot neke vrste tolažbo uporablja pretirano lizanje in negovanje. Določene mačke lahko tako zelo pretiravajo, da si z lizanjem do plešavosti izližejo tudi dlako in hudo poškodujejo kožo. Po navadi so najbolj izpostavljeni deli telesa predvsem trebuh in tačke.

 1. Pretirana vokalizacija

Mačka, ki čuti strah, se lahko vokalno odziva več kot ponavadi. Še posebno je ta oblika izražanja strahu prisotna pri določenih pasmah, kot so Siamske mačke, Orientalke in Tonkinške mačke. Oglašajo se lahko zelo glasno, s posebnim tonom, ki izraža obup in so pri tem vztrajne ter ne odnehajo, niti pozno ponoči.

Kadar opazite katero od navedenih vedenjskih težav, seveda lahko domnevate, da je vzrok za njen pojav stres, vendar pa se morate vedno najprej z gotovostjo prepričati, da pri mački morda ne gre za kakšne resne zdravstvene težave. Mačke lahko namreč na podoben način sporočajo tudi bolečino in vas opozarjajo na znake resne telesne bolezni. Obisk izbranega veterinarja in preverjanje zdravstvenega stanja mačke naj bo vedno prvi korak, naslednji pa je lahko izbira ustreznih metod in tehnik za zmanjšanje, obvladovanje in odpravljanje stresa pri vaši mački.

Mačke so rutinska bitja. Vsaka sprememba v domačem okolju, ki so ga vajene, jih lahko zelo razburi. Enako kot pri ljudeh, pa poznamo nekaj osnovnih metod za umirjanje in za zmanjševanje stresa pri mačkah:

 1. Interaktivna igra

Igranje z mačko je lahko zelo dobra oblika sprostitve, tako za mačko, kakor tudi za njenega skrbnika. Mačka neizmerno uživa v dobri igri, ob tem pa se sproščajo hormoni sreče, kar brez dvoma zelo pomaga pri odpravljanju napetosti in stresa.

 1. Umirjena glasba

Pustite svoji mački prižgano tiho, umirjeno glasbo, s počasnim ritmom. Nekateri strokovnjaki priporočajo klasično glasbo, spet drugi pa menijo, da je enako dobra tudi radijska, novodobna glasba.

 1. Kvalitetno preživljanje skupnega časa

Kolikor je le mogoče, poskušajte dnevno vsaj nekaj časa tudi tiho sedeti skupaj s svojo mačko in ji namenite toliko pozornosti, kot si jo želi in v obliki, ki ji najbolj ustreza. Če vaša mačka uživa v božanju, jo božajte. Če rada mirno počiva v vašem naročju, jo pustite, naj le počiva. Če mačka uživa v krtačenju in negovanju, ji namenite pozornost v takšni obliki. Terapevtsko je predvsem skupno preživljaje časa, ki vašo mačko pomirja, sprošča, ter jo navda z občutkom varnosti in ljubezni.

 1. Uporaba feromonov

Uporaba mačjih sintetičnih feromonov lahko uspešno pomaga pri premagovanju stresa v krajših obdobjih, ko lahko predvidite povečanje stresa pri mački (na primer v prednovoletnem obdobju, v obdobju selitve, itd.). Nekateri mačji lastniki učinke zelo pohvalijo, spet drugi jih ne zaznavajo. Pravijo, da poskusiti ni greh. Za uporabo doma je najboljša izbira električnega razpršilca, ki feromone oddaja postopoma, enakomerno in skozi ves dan.

 1. Uporabite naravne zeliščne izdelke za lajšanje stresa pri mačkah

Na tržišču so dandanes na voljo tudi nekateri naravni zeliščni pripravki, posebej zasnovani za lajšanje stresa, telesnih ali duševnih travme pri mačkah. Nanašajo se v obliki kožnih kapljic neposredno na krzno mačke. Pripravki niso namenjeni za oralno uporabo, več o učinkovinah pa vam bodo lahko pojasnili v specializiranih prodajalnah. Znanstvenih dokazov o učinkovitosti zeliščnih kapljic za mačke sicer še ni, številni mačji lastniki pa ponujajo lastne pozitivne izkušnje in dobre prakse z uporabo pri svojih mačkah.

Maja Kalaš

mucek-narocnina-1