6 opozorilnih znakov, da je čas za obisk veterinarja

Mačke nam na žalost ne morejo povedati, ko je z njimi kaj narobe, ali jih kaj boli ali se ne počutijo dobro. Nam pa to sporočajo na različne druge načine; od oglašanja pa vse do sprememb v vedenju. Ključnega pomena je, da prepoznamo te opozorilne znake in mačko čimprej odpeljemo na pregled, veterinar pa bo opravil potrebne preiskave.

 

Pomanjkanje apetita in dehidracija

Eden izmed najpogostejših znakov slabega počutja je pomanjkanje apetita in premalo pitja vode, kar lahko posledično vodi do dehidracije telesa. Vzrokov, zakaj mačka noče jesti ali piti, je lahko več. Veliko je odvisno od starosti živali, njihove aktivnosti, zdravstvenega stanja in deloma tudi letnega časa.

Tudi živali ob visokih temperaturah manj jedo in več pijejo, pozimi pa je ravno obratno. Pomembno je, da spremljamo količino zaužite hrane in vode, saj lahko velikokrat tukaj najdemo opozorilne znake, ki kažejo na nujen pregled pri veterinarju. Prav tako je priporočljivo, da spremljamo tudi telesno težo mačke, ki nam lahko nakaže na morebitne zdravstvene težave.

Obenem pa je pomembna tudi količina zaužite vode, saj lahko ob preveliki količini to nakazuje na hormonske težave, sladkorno bolezen ali celo težave z ledvicami. V primeru, da mačka zavrača pitje, pa je to opozorilni znak, ki lahko kaže na prebavne težave.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

VIRI:
www.adventurecats.org
www.petcompanionmag.com
www.rd.com