5 zanimivosti o mačjem jeziku

Mačke imajo zelo posebne jezike, ki so značilni le za njih. To velja za udomačene mačke in tudi divje. Danes vam predstavljamo 5 zanimivih dejstev o mačjih jezikih in prepričani smo, da vas bo mačji jezik presenetil!

Mačke nimajo brbončic za sladko hrano

Mačke imajo na jeziku manj brbončic, kot jih imamo ljudje, večinoma pa tudi ne okušajo sladkih jedi. Če si mačka kljub temu zaželi sladkega, je to verjetno le priučena navada, ki se je razvila skozi neprimerno prehranjevanje. Poleg sladkega, slabo okusijo tudi slano, zelo pomembna pa jim je tekstura hrane, ki jo uživajo.

Mačji jezik ima posebne izrastke

Če ste tudi sami lastniki mačke, ste verjetno že kdaj občutili hrapavost mačjega jezika. Ta je tak zaradi posebnih izrastkov, ki služijo različnim namenom. Izrastki so obrnjeni proti grlu, saj je njihova glavna naloga pomoč pri požiranju hrane.

S pomočjo le teh mačke lažje ločijo meso od kosti svojega plena, prav tako pa ti izrastki pomembno pripomorejo k higieni, saj s pomočjo njih mačka iz dlake lažje odstrani razne delce.

Te izrastki se tudi premikajo; ko mačka jezika ne uporablja, se izrastki sploščijo z jezikom.

 

 

S pomočjo jezika mačke določijo temperaturo

Temperaturo hrane določijo kar z jezikom. Mačke pri hrani niso navdušene nad ekstremi in jim je najbolj všeč hrana sobne temperature, zato je ta funkcija jezika še zanje toliko bolj pomembna.

Z njim na edinstven način pijejo

Mačke imajo svoj edinstven način pitja vode in so v primerjavi s psi, pri tem opravilu zelo čiste. Ob mačji posodi boste le stežka opazili polito vodo, saj pijejo zelo prefinjeno.

Ko se z jezikom dotaknejo tekočine, hitro ukrivijo jezik, zaradi česar voda potuje navzgor. Mačke nato zaprejo usta, preden bi zaradi gravitacije voda padla nazaj v posodo in tako v kratkem času spijejo sorazmerno veliko tekočine.

Mačji jezik je lahko pokazatelj zdravstvenega stanja

Tako jezik kot tudi dlesni, so pri zdravi mački rožnate. Posvet pri veterinarju je priporočljiv, če je jezik vaše mačke bel, modro-vijolčen, siv, rumen ali temno rdeč, pojavijo pa se lahko tudi izpuščaji.

 

N. S.

 

VIRI:
www.catbehaviorassociates.com
www.cats.lovetoknow.com